Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy
čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť hotový v priebehu
budúceho roka. "Ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma,
ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s
vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh.
Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe," povedala Chosraviová.
Botanická záhrada SPU vypestovala pre výskumné aktivity 40 odrôd čili s
rôznym obsahom kapsaicínu. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. "Následne
sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu
kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov a tie sa budú
pridávať do kokosového MCT oleja," opísala ďalší postup riaditeľka
Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny. Na ľudskej rakovinovej
línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť
mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú)
formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok.
MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných
kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako
cukry a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva.
Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Je vhodný
na prevenciu obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch
gastrointestinálneho traktu. Využíva sa aj ako podporná liečba pri
Alzheimerovej chorobe. "Naším cieľom je obohatiť tento olej aj o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili," skonštatovala hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová.
Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky a je pritom prijateľná pre človeka. "Senzorickým
hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte prijateľná
pre konzumentov. Na základe toho sa bude robiť ešte ďalšia analýza,
mikroenkapsulácia, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým
obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci
trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň
pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v
čili," doplnila Ďúranová.